Subnetting Cheat Sheet

Hi people , its always a challenge for some to calculate subnetting. Here I’m sharing a table to make subneting easier than ever.

Subnetting cara mudah. Kiraan subnetting berasaskan kaedah visual bukan kiraan.


 

A new user?,  go ahead and create a login account. Have fun!

Notebook used in Malaysia needs an improved cooling system

Penyebab utama masalah kerosakan notebook di Malaysia adalah peningkatan suhu komponen notebook berkenaan setelah ia digunakan setiap hari selama 1.5 tahun. Ia disebabkan habuk yang terkumpul akan menyekat sistem aliran udara panas dari keluar melalui ruang pembukaan khas di bahagian tepi notebook, Habuk berkenaan terkumpul disebabkan oleh kipas CPU yang perlu  bekerja keras menyedut udara dari luar masuk ke dalam notebook. Namun cuaca di malaysia dengan suhu yang tinggi mencecah 35 celcius menyebabkan kaedah ini tidak berkesan. Jika sebuah notebook digunakan setiap hari ia akan mula menunjukkan tanda-tanda kerosakan pada jangka masa 1.,5 tahun selepas pembelian. Gambar menunjukkan  habuk yang sangat tebal menghalang udara panas keluar dari dalam notebook. Akibatnya chipset grafik akan terlekang (display hilang) atau kerosakan pada keseluruhan mainboard. Di sebelahnya pula adalah cooler pad yang berjenama yang nyata terbaik setelah saya uji keberkesananya. Terdapat model lain yang kipasnya berpusing namun tiada kesan ke atas notebook berkenaan disebabkan betuk “fin” kipas dan bentuk cooler pad yang tidak sesuai untuk matlamat penggunaannya.

Salah satu cara menangguhkan kerosakkan berkenaan adalah dengan penggunaan notebook cooler pad. Namun 95% cooler pad yang dijual di pasaran hanya menunjukkan rupa bentuk seperti cooler pad sahaja. Cooler pad berkenaan dari model yang tidak berkualiti tidak memberi sebarang kesan untuk menurunkan suhu semasa notebook.